Jak se správně starat o sójovou svíčku?

 

Sójová svíčka je vyrobena z přírodního sójového vosku, který je ekologičtější a šetrnější k životnímu prostředí. Sójový vosk hoří o 50% déle než klasické parafínové svíčky.

Aby nám sójová svíčka správně a dlouho hořela je velmi důležité se o ni pečlivě starat.

V několika odstavcích Vám povím jak.

1. První zapálení svíčky

První hoření svíčky patří mezi nejdůležitější fázi, svíčky totiž mají svojí paměť. Svíčku napoprvé musíte nechat hořet 1-3 hodiny, dokud se vosk rovnoměrně roztaje do stran nádoby. Zabráníte tak takzvanému nevzhlednému kráteru a poté Vám už svíčky nikdy nevyhoří až do krajů.

U našich svíček je doporučená doba hoření minimálně 2 hodiny. Ale vždy se řiďte především tím, zda se už svíčka roztopila po celé její hladině.

2. Zastřihování knotu

Aby svíčka správně hořela, je třeba zajistit, aby její knot měl ideální délku.

Také knoty potřebují svou péči a nezáleží na tom, zda se jedná o svíčku s bavlněným nebo dřevěným knotem. Oba druhy knotů byste měli před každým hořením zastřihnout zhruba na 6 mm délky a odstřižený knot ze svíčky odstranit.

Doporučujeme knot zastřihovat speciálními nůžkami na zastřihování knotu. Nůžky jsou zahnuty do tvaru L a tím umožňují pohodlné zastřižení knotu i u svíček ve skle. Dále jsou vybaveny speciální "mističkou", která zachytí odstřižený knot. Díky tomu vám knot už nikdy nespadne do vosku.

Pokud je knot příliš dlouhý, bude Vám svíčka hořet rychleji a navíc může začít nepříjemně černě kouřit. V takovém případě plamen zhasněte a knot upravte.

Odstřižený knot nikdy nenechávejte ve svíčce, vždy jej odstraňte!

Co když omylem ustřihnete knot příliš? 

Plamen svíčky v takovém případě nebude mít dostatečnou sílu a nezvládne vosk roztopit až ke krajům sklenice. Stalo se Vám to? Nezoufejte. Stačí odebrat trochu vosku třeba lžící a vše bude zase v pořádku.

3. Nepalte svíčku příliš dlouho

Nejenže dlouhé hoření zkracuje životnost svíčky a její možný počet zapálení, ale může také vést i k tomu, že vosk ztratí nebo změní svoji barvu. 

Hořící knot potřebuje alespoň 1cm vosku pod sebou, proto nenechávejte svíčku hořet až do úplného dno. Může dojít k přehřátí sklenice a k následnému prasknutí.

4. Nesfoukávejte plamen

Chcete-li plamen svíčky uhasit, doporučujeme jej nesfoukávat. Můžeme tak rozfoukat tekutý vosk mimo nádobu a způsobíme tak silný kouř.

Pro správné uhašení svíčky použijte zhášedlo určené přímo na svíčky nebo ponořte knot do roztaveného vosku. Ale pozor, manipulujete s ohněm a toto není zrovna nejbezpečnější způsob.


Ideální plamen hoří do tvaru kapky a ve vzpřímené poloze. Nechte svíčku vychladnout, zastřihněte knot, zkontrolujte jestli není svíčka v průvanu a poté svíčku znovu zapalte.

5. Skladování svíčky

Sójový vosk taje při nižších teplotách. Proto není dobré uchovávat svíčku v příliš teplé místnosti. Vosk by mohl začít samovolně tát. 

Svíčky uchovávejte vždy v tmavém, suchém a nejlépe na chladném místě.

Můžete svíčku i zakrýt, když jí momentálně nemáte v plánu použít. Zabráníte tak usazování prachu na vosku, který může při zapálení zapáchat.

6. Buďte opatrní

Vždy dodržujte bezpečností upozornění uvedené na svíčkách!

Závěr
Pokud se naučíte pečovat o svou sójovou svíčku, můžete ji používat mnoho hodin. Pokud se budete řídit výše uvedenými tipy, nejen že bude krásně vonět, ale také udržíte svíčku čistou a bezpečnou mezi jednotlivými použitími

S láskou a péčí Vaše LuJi ♥